Plastiklerin kaynağı, ham petrol, gaz ve kömürdür. Plastiğin genelde ana kaynağı petrol rafinerisinden arta kalan bakiye maddelerdir. Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %'4'ü plastik üretimi için kullanılmaktadır.
Plastik Atık
Plastik, günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve düzenli olarak atılan malzemelerden biridir. Plastik, doğada yüzyıllarca bozulmadan kalabilmektedir. Günümüzde çevremizde ve dünyanın en uzak köşelerinde bile plastik atıklar bulunmaktadır. Plastikler, kullanım ömrü sonunda bir kenara atılamayacak kadar değerli bir kaynaktır. Geri dönüştürülerek ilk hallerine geri getirilebilir yahut yeni bir madde oluşturabilirler. Bu enerji geri kazanımı, işlenmemiş fosil yakıtların yerini alabilir.
Geri Dönüşebilen Plastikler
Çay-kahve, su makinelerinden atılan plastik bardaklar, deterjan kapları, meyve suyu, alkolsüz içecek ve yiyecek kapları, sabun ve deterjan kapları, pirinç ve benzeri bakliyat paketleri gibi, leğen, kova, bidon, çamaşır sepetleri, plastik sandalye, masa, plastik süt ve ayran, yoğurt kutuları, plastik torbalar, plastik soda, mesrubat, şampuan, çamasır suyu şişeleri, strech film.
Geri Dönüştürülemeyen Plastikler
Motor ve makine yağı kutuları, boya kutuları, vernik kutuları, margarin kapları, kirli ve yağlı kaplar, deodorantlardır. Motor yağı plastik şişeleri, antifriz kapları, benzin ve yağ ilave şişeleri ile kahverengi likör şişelerinin geri kazanılması sakıncalıdır.
GERİ DÖNÜŞÜMÜN EKONOMİK KATKILARI
Atık maddelerin ve çöplerin taşınması veya depolanması gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar. Kalabalık nüfuslu bölgelerdeki atık malzemelerin problem teşkil etmesini engeller.Hammadde tüketiminin azalmasına neden olur.
Gereksiz enerji kullanımının önüne geçilmiş olur.
Kullanılamayan, atık maddelerin yepyeni bir ürün olarak tüketicilerin hizmetine sunulmasını olanak sağlar.
Yeni bir iş kolu yaratarak istihdamı artırır ve işsizliği azaltır.
Atık malzemelerin ham madde haline getirilerek tekrar üretiminin sağlanması yoluyla başka ülkelerden ithal edilmesi gereken ham madde miktarının azalmasını sağlar. Böylelikle ithalat masraflarını büyük oranda azaltır.
GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÇEVRESEL KATKILARI
Geri dönüşüm sayesinde ağaçların, su kaynaklarının ve minerallerin korunmasına katkıda bulunulmuş olunur.
Tüketim malzemesi üretimi için yeni ham madde arayışına girilmesini büyük ölçüde azaltır. Böylelikle hem hava hem de çevre kirliliğinin önüne geçer.
Sera gazı emisyonunun düşmesine katkıda bulunur.
Evsel atıklardan meydana gelen kompost maddeler ve gübreler sayesinde toprağın verimliliği artar. Böylelikle hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler elde etmemize yardımcı olur.